Sweet dreams are made of this: de Ignition-slaapzak van Ayacucho

trektocht wandel slaapzak kamperen ayacucho

Je kan een hikers allerlei zaken toewensen. Een lichte rugzak, goed gemarkeerde wandelpaden, mooi weer, prachtige uitzichten, blaarvrije voeten, lekker eten en… een warme slaapzak! Want op trektocht is goed geslapen half gewonnen. Aan slaapzakken geen gebrek: in outdoorwinkels vind je verschillende kleuren, vormen, maten en vullingen aan uiteenlopende prijzen. Maar hoe kies je er nu de juiste uit? In dit artikel ontdek je waar je rekening mee moet houden. Je krijgt ook wat extra tips voor een warme nachtrust én een review van de Ayacucho Ignition-slaapzak. Slaapzacht! 

Zo kies je een slaapzak

Het allerbelangrijkste is dat je slaapzak je ’s nachts warm kan houden. Daarvoor moet je afgaan op de temperatuuromschrijving. Op een slaapzak zie je meestal 3 temperaturen staan: 

  • comfort
  • limiet
  • extreem

De comforttemperatuur is de laagste temperatuur waarbij een standaard vrouw in ontspannen positie warm kan blijven. De limiettemperatuur is de laagste temperatuur waarbij een standaard man in opgerolde positie warm kan blijven. Deze temperatuur kan dus voor iedereen een ander niveau van comfort geven. De extreemtemperatuur is de temperatuur waarbij het risico op gezondheidsschade door onderkoeling mogelijk wordt. Deze 3 temperaturen werden bepaald in een situatie waarbij iemand thermisch ondergoed draagt (lang onderbroek, shirt met lange mouwen, sokken) én slaapt op een goed isolerend matje. Koop dus nooit een slaapzak met een extreem-temperatuur van -20° C als je die temperatuur ook effectief verwacht tijdens je tocht. Laat je hierdoor niet vangen en kijk in eerste instantie altijd naar de comforttemperatuur.

Naast de temperatuur is ook de vulling een belangrijke factor: dons of synthetisch. Dons is de verzamelnaam voor de onderste laag zachte veertjes van watervogels. Synthetische dons is een kunstmatige versie daarvan. Dons geeft meer warmte dan synthetische vulling voor hetzelfde gewicht. Het nadeel van dons is wel dat het sneller nat wordt en moeilijker droogt, waardoor het isolerend vermogen verdwijnt. Gelukkig wordt de kwaliteit van synthetische slaapzakken steeds beter. Bovendien is het geen dierlijk product, nog een extra reden om voor synthetische vulling te kiezen. Kijk zeker ook naar de stof waarin het dons verpakt zit. Is het robuust, slijtvast en scheurbestendig? 

Last but not least: de vorm en grootte van je slaapzak. Producenten produceren slaapzakken vaak in verschillende lengtes en breedtes. Kruip dus altijd eens in de slaapzak voor je ‘m koopt, zo ben je zeker van de maat. In de betere outdoorwinkel kan je elke slaapzak testen en raad vragen aan de verkopers. De vorm van een klassieke slaapzak is rechthoekig, zonder kap. Moderne slaapzakken volgen de vorm van je lichaam. De meeste bekende vorm is de ‘mummy’: smal bij de voeten en breder bij de schouders, met een kap waarin je helemaal kan verdwijnen.

Wanneer je een slaapzak zoekt, zoek je eigenlijk naar de juiste balans tussen kostprijs, gewicht, pakvolume en warmte. Het is niet moeilijk om een goedkope en warme slaapzak te vinden, maar die zal hoogstwaarschijnlijk best zwaar zijn. Een lichte en goedkope slaapzak zal waarschijnlijk niet zo warm zijn. Een lichte én warme slaapzak… dat is een investering. Wel eentje die het waard is.

PS: Meer bijleren over goede materiaalkeuzes? Bekijk dan zeker de cursussen van Op Wandel Academy.

Tips voor warme tentnachten

  • Zorg voor 5 à 10 minuten beweging voor je in je slaapzak kruipt. Jumping jacks, rondjes lopen… Als je het maar warm krijgt!
  • Leg onder je slaapmatje een eiermatje. Licht van gewicht en toch sterk isolerend. 
  • Om ervoor te zorgen dat je tent langer meegaat, kan je een grondzeil onder je tent leggen. Twee vliegen in één klap, want zo’n extra laagje zorgt opnieuw voor extra isolatie. 
  • We verliezen de meeste lichaamswarmte via onze uiteinden: voeten, hoofd, vingers. Een muts dragen kan handig zijn, omdat we in onze slaap bewegen en dus niet altijd in de kap van de slaapzak blijven liggen. Extra pluspunt: je kapsel ziet er de volgende dag geweldig uit. 
  • Draag niet teveel kleren maar werk in laagjes waartussen de lucht kan wordt vastgehouden. Leg bijvoorbeeld je fleece over je slaapzak en draag zelf enkel je thermisch ondergoed.
  • Zet de ventilatieritsen van je tent open. Zo kan de warmte en vocht van jouw adem circuleren en vermijd je condens.
  • Gebruik een thermische lakenzak, een echt hebbeding. Het houdt je slaapzak proper en zorgt tegelijk voor extra warmte. Vaak heb je in de zomermaanden zelfs genoeg aan een lakenzak alleen. Bovendien is een lakenzak meestal ook verplicht wanneer je op huttentocht gaat. 

Getest: de Ayacucho Ignition 1200 II slaapzak

Ayacucho is het eigen merk van outdoorwinkel A.S.Adventure. Elke collectie bevat stukken waarin je zowel naar de winkel als op buitenavontuur kan. Naast kledij voorzien ze je ook van rugzakken, pantoffels, andere accessoires en slaapzakken zoals de Ignition 1200 II. In deze blog lees je 3 goede redenen om voor Ayacucho te kiezen

De slaapzak in een notendop (regular model):

  • drieseizoens (late lente, zomer, vroege herfst)
  • 1280 gram
  • vulling: synthetisch
  • comfort-temperatuur: 3°C
  • limiet-temperatuur: -2°C 
  • extreem-temperatuur: -18°C
  • multi-inzetbaar: van festivalcamping tot trektocht 
  • mummymodel 
  • tweewegrits waarmee je voeten kunnen ventileren als je het te warm krijgt
  • zakje met rits aan de binnenkant 
  • geleverd in standaard compressiezak van 34 cm x 19 cm
  • prijs: vanaf €89.95 euro

Het verdict? Ik testte de slaapzak in combinatie met de Ayacucho Thermolite lakenzak (275 gram) tijdens een kampeerweekend in eigen land. En ik sliep er 1 maand lang mee in de campervan tijdens mijn solotrip door Spanje. De temperatuur schommelde in beide gevallen tussen -2°C en 10°C. In de warmere nachten sliep ik met de slaapzak open en had ik het meer dan warm genoeg. Bij de koudere nachten legde ik nog een extra dekentje over me heen. Koud heb ik het eigenlijk nooit gehad. De rits doet het goed, de kap is aangenaam en de warmtekraag zorgt dat er genoeg warmte in de slaapzak blijft en er tegelijkertijd genoeg ventilatie is. Ik ben geen woeler maar ook geen Doornroosje. Toch had ik meer dan voldoende bewegingsvrijheid. In combinatie met de liner kan deze slaapzak qua prijs-kwaliteit dus zeker tellen. 

Enig minpuntje is de bijgeleverde compressiezak. Die maakt de slaapzak niet compact genoeg en is ook niet waterafstotend (belangrijk voor als je rugzak nat wordt). Daarom raad ik je aan om te investeren in deze compressiezak van Sea-To-Summit. Kijk bij aankoop goed naar het formaat, zodat je slaapzak er zeker inpast. 

Wat is jouw favoriete slaapzak? Vertel het in de comments.

Dorien Draps

Ik ben Dorien. Ziel, pen en stem achter Op Wandel. Zot van de buitenlucht en lover of all things slow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *