Verdwijnen in de woestijn: hiken door Jordanië

Jordanië wordt het gastvrije hart van het Midden-Oosten genoemd. Maar naast de leuke locals zijn er nog genoeg andere redenen om het land te bezoeken. Zoals de waanzinnige natuur, bijvoorbeeld. Na 6 dagen wandelen door unieke valleien, rotsformaties, canyons en woestijnen ben ik er nog steeds niet uit: wandelde ik op aarde of op Mars? Geen wonder dat The Jordan Trail door National Geographic werd uitgeroepen tot must-do. En als National Geographic het zegt.. Dan doen we dat! Lees verder en kom samen met ons verdwijnen in de woestijn.

“My family says I have a German mind and a Jordan heart.” Terwijl we in de blakende middagzon in een landschap van beige stenen wandelen, geeft Gids Ghassab ons een inkijkje in zijn leven. “I studied and worked in Germany and I fell in love with Western civilization. But I belong here, in Jordan. So now I’m guiding Western people like you through my beautiful home country.” Alleen al aan zijn kledij zie je dat Ghassab dit vaker heeft gedaan. Ik draag een t-shirt en een short, hij is van top tot teen bedekt in combat uniform met camouflageprint. Zijn lange rasta’s komen onder z’n zonnehoedje uit. Samen met een crew van ongeveer 10 mensen en 2 ezels begeleidt hij onze tocht. En dat doet hij fantastisch. Met veel geduld en jaren aan kennis over de natuur en de geschiedenis van Jordanië. Ghassab is namelijk een echte Bedouin: het Arabische nomadenvolk dat zich decennia lang geleden vestigde in de woestijn. Een volk met een rijke cultuur waarvan we meermaals zullen mogen proeven. 

the jordan trail
Aarde of Mars?

The Jordan Trail met Travelbase

De originele Jordan Trail is een lange afstandswandeling die het Noorden en Zuiden van Jordanië met elkaar verbindt. De route start in Um Qais en eindigt in Aqaba. Je wandelt gemiddeld 40 dagen over 675 kilometer en onderweg passeer je zeker 75 dorpen. De trail wint de laatste jaren aan populariteit, nochtans is ze niet nieuw. Integendeel: ze bestaat al eeuwen. Onze voorouders brachten via deze weg goederen van Egypte en Syrië naar Saudi-Arabië. Een echte karavaanroute! 

“Jordanië wordt verwarmd door de zon die vrijwel constant z’n stralen op het land laat neerdalen. In de verte zie je kamelen door de woestijn wiebelen terwijl je wilde salie ruikt en een herder z’n geiten in de schaduw hoort roepen.”

– Travelbase

Wie geen 675 kilometer wil hiken en toch van de tocht wil proeven, kan met de groepsreizen van Travelbase op wandel gaan. Je wandelt dan één van de 8 delen van de originele trail, het deel van Dana naar Petra. Travelbase is een Belgische organisatie die verschillende unieke reisconcepten aanbiedt zoals The Norway Trail, The Balkan Trail, The Iceland Trail, The Packraft Trail & The Lapland Trail. Travelbase stippelt de tochten uit, zorgt voor logistieke ondersteuning en begeleiding door ervaren gidsen. Zorgeloos reizen voor al wie van avontuur & natuur houdt. Er is trouwens amper bewegwijzering op de Jordan trail. Een gids is dus sowieso geen overbodige luxe. 

Van Dana naar Petra

Ons avontuur begint in het dorpje Dana. Midden in de nacht checken we in bij een familiehotel: centraal gelegen en opgebouwd uit ruïnes. We worden verwelkomd door lichtgevende sterren, blaffende honden, lachende gezichten en een gigantisch buffet. Hier maken we voor de eerste keer kennis met de Jordaanse keuken. De volgende ochtend staat opnieuw een ontbijtbuffet voor ons klaar. Een waar suikerfestijn met onder andere traditionele Halva, een gerecht met sesam en pistache. Nadat we de briefing krijgen, trekken we de wijde natuur in. Na enkele minuten stappen doemt een gigantische vallei voor ons op. Het is het startschot van 5 dagen puur natuur met als einddoel de historische stad Petra.

the jordan trail

‘Yallah yallah’ en ‘shway shway’

Ghassab is de enige gids die vlot Engels praat. De anderen geven ons al snel een woordenbad van Arabische straattaal. Wanneer we vaart moeten maken, wordt “Yallah! Yallah!” de lucht in geschreeuwd. Als het wat trager mag, geven we aan dat het wat meer “shway shway” mag. Het is de eerste keer in mijn leven dat het Arabisch een makkelijke taal lijkt, een illusie waarvan de bubbel openspat wanneer de gidsen onder elkaar communiceren.

Al wandelend leren we hier en daar nog een woordje dat leuk bekt. Maar we zijn toch vooral bezig met de uitzonderlijke omgeving waarin we ons voortbewegen. Vallei na vallei, afgewisseld met canyons, oneindige zandvlaktes en impressionante rotsformaties omhult in rood en beige gesteente. Hier en daar een dappere groene boom, plant, woestijnbloem of herder. Maar verder niets. Op sommige punten is de stilte oorverdovend, alsof je in een vacuüm zit. Terwijl de gids op z’n ezeltje voor mij loopt, neem ik het allemaal in mij op. Gelukkig heeft hij water mee, want hier is geen druppel te vinden. 

the jordan trail rotsformaties

Kamperen op verlaten plekken

Wanneer we de roze jeep van Ghassab met een berg aan trekrugzakken in de achterbak zien verschijnen, weten we dat we onze kampplaats bereikt hebben. Elke avond zoekt de crew een idyllisch plekje voor ons uit. Ze zetten twee wc-tenten, een kookeiland en een eettent op. Wanneer we toekomen staat er verse thee met Jordaanse koekjes voor ons klaar. Komen we een gevaarlijke schorpioen tegen? Dan maken ze er snel korte metten mee. We zetten zorgeloos de tent op, genieten van de mooie zonsondergang en ploffen dan neer op de zitkussens in de gezellige eettent. Elke maaltijd is om je vingers bij af te likken. Verse groenten, soep, kip, rijst, salades, naanbrood en salsa’s: de chef tovert een uitgebreid kleurenpalet op ieders bord. Afsluiten doen we opnieuw met thee, gezellige babbels en lokale liederen. De crew leeft helemaal op wanneer we hen vergezellen op de geïmproviseerde dansvloer. 

the jordan trail zonsondergang
Zonsondergang

the jordan trail

Hiken & mediteren: the Jordan Way

In plaats van onze backpacks mogen wij vandaag in de kofferbak springen. Na een korte en hobbelige jeepsafari starten we terug aan een surreëel stukje trail. Het is puffen en zweten en de zon laat haar stralen keihard werken. Op aanraden van Ghassab wandelen we in stilte verder. “We are going to walk up in silence. Focus on your breath and the silence. You’ll see that the climb will be easier.” Hij heeft gelijk. Na een half uur stilte komen we aan op een prachtig uitzichtpunt. We besluiten collectief om de stilte nog even verder te zetten. Ghassab haalt zijn klankschalen boven en begeleidt ons bij een meditatie. “Your mind is your strongest asset.” Hij is een man van weinig woorden, maar na enkele gesprekken voel je dat hij barst van de levenswijsheid. 

We blijven hiken en de zon gaat steeds lager staan. Wanneer ik Ghassab vraag hoever we van de kampplaats verwijderd zijn, wijst hij met zijn vinger in de verte. “You see the top of that mountain? All the way across this valley? There it is. Half an hour walk.” Ik moet lachen. De plek die hij aanwijst is minstens een uur wandelen van ons verwijderd. We gooien het op een weddenschap. Uiteindelijk komen we anderhalf uur later aan bij onze nederzetting. Ghassab trekt er zich niet veel van aan. Tijd is hier relatief en vooral met een korrel zout te nemen. Het moment, dat is wat telt. The Jordan way. Ik vind het fantastisch.

the jordan trail
Ghassab met zijn klankschalen

Please Petra, gimme that hammam

Na 4 dagen zonder sanitair en veel zweet begint een geurtje rond ons te hangen. Gelukkig ruiken we elkaar niet. Nog niet. Gepakt en gezakt laten we de laatste kampplaats achter ons en trekken we richting Petra. We wandelen binnen via The Monastery om zo de toeristenstroom tegen te gaan. Langzaam maar zeker komen we terug in de bewoonde wereld. Petra is inderdaad zo indrukwekkend als ze zeggen. Zelfs na de gedetailleerde uitleg van onze gids kan ik nog steeds niet vatten hoe ze er in godsnaam in geslaagd zijn deze gigantische monumenten te bouwen. Maar mijn aandacht is ook afgeleid door de hammam die op ons staat te wachten. Wanneer we aankomen in het hotel is het om ter snelst en om ter properst. De masseuses van de hammam hebben aan één blik genoeg en voorzien ons een stevige schrob- en scrubsessie. 

De volgende ochtend rijden we met de bus terug naar Amman. Eerst rijden we uren door de desolate woestijn. Over de Kings Highway rijden we Amman binnen, de hoofdstad van Jordanië waar meer dan 4 miljoen (!) mensen wonen. Het niemandsland staat zijn plaats af aan flikkerende neon signs en drukke winkelstraten. In de plaats van de stilte hoor je hier getoeter, geroezemoes en het gebed door de minaret. Een reis van de Bedoeïenen naar een hedendaagse stad: twee verschillende versies van Jordanië. 

the jordan trail
Kleuren van Jordanië

Dagoverzicht van de route

De route varieert naargelang het weer en de fysieke conditie van de groep. Op de website van Travelbase lees je meer info over de algemene route. Hieronder deel ik details over onze route. In het totaal hebben we ongeveer 80 kilometer gewandeld en redelijk wat hoogtemeters gemaakt.

DAGSLAPENAFSTANDHOOGTEMETERS
1Hotel– aankomst luchthaven Amman (+- 4.5u vliegen vanaf Schiphol)
– busrit naar Dana (+- 3.5 uur rijden) 
2Tent+- 16 kilometer+- 1250 hoogtemeters (voornamelijk dalen)
3Tent+- 12.5 kilometer+- 1000 hoogtemeters (voornamelijk stijgen) 
4Tent+- 17 kilometer+- 900m stijgen, 900m dalen
5Tent+- 13.5 kilometer+- 1200 hoogtemeters (voornamelijk dalen)
6Hotel+- 11 kilometer+- 1000 hoogtemeters 
7Hotel+- 10 kilometer+- 1000 hoogtemeters
8Thuis
the jordan trail
Een eenzame herder

The Jordan Trail: enkele hoogtepunten van de reis

  • Wadi Dana & Dana Natuurreservaat: het grootste natuurreservaat van Jordanië
  • Wadi Feynan: grote riviervallei 
  • Wadi Abo Sakakeen: canyon
  • Wadi Araba: rode woestijn 
  • Telatat Al-Sofor: een platteau 
  • Wadi Musa: groene vallei (de vallei van Mozes)
  • Um Ratam: Nabateaanse nederzetting 
  • Petra: historische stad en werelderfgoed met unieke monumenten gemaakt uit rode zandsteen
  • Little Petra: kleine en minder toeristische versie van Petra 

Dit mag zeker niet in je backpack ontbreken

  • Zonnecrème (factor 50)
  • Zonnebril
  • Zonnehoedje of pet (vergeet je nek niet, er bestaan handige petjes met een nekflap zoals deze van Ayacucho)
  • UV-werende kledij voor wie snel verbrandt (zoals deze broek en dit t-shirt van Ayacucho)
  • Extra snacks voor onderweg gezien het lunchpakket eerder klein is (lees hier meer over lekker eten op trektocht)
  • Drinkflessen met isolerende functie zoals deze van Hydroflask
  • Propere casual kledij voor een bezoek aan Amman
  • Losse kledij die je lichaam bedekt bij een bezoek aan Petra & Little Petra

Is The Jordan Trail iets voor mij?

Laat me de vraag terugkaatsen. Kan je goed tegen warmte en de zon? Ben je sportief aangelegd? Hou je van avontuur? Sta je open voor nieuwe culturen? Zie je het zitten om in een tent te slapen? Kan je een paar dagen zonder sanitair overleven? Vind je het niet erg om een beetje te stinken? Dan is The Jordan Trail iets voor jou! De combinatie van unieke natuur en gastvrije cultuur katapulteert deze trail met gemak in de top 3 van onze mooiste reizen ooit. Misschien sta je na dit verhaal te popelen om te vertrekken. Wacht dan niet te lang om je plaatsje te verzilveren. Klik hier voor meer info en boekingen moet je hier zijn.

Twijfel je of een groepsreis wel iets voor jou is? Lees dan hier meer over mijn positieve eerste ervaring met een groepsreis op The Iceland Trail.

Dorien Draps

Ik ben Dorien. Ziel, pen en stem achter Op Wandel. Zot van de buitenlucht en lover of all things slow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *