Roadtrip van Lyon tot Chartreuse: herbronnen in Auvergne Rhône-Alpes

Vergeet drukke vakanties die bestaan uit alleen maar toeristische highlights van je bucketlist vinken. Wat dacht je van een ongedwongen roadtrip langs onbekende en onbeminde plaatsen? Auvergne Rhône-Alpes is de perfecte regio voor slow travel, een duurzame vorm van toerisme waarbij je uitgebreid de tijd neemt om een bestemming in al haar facetten te ontdekken. We nemen je mee op roadtrip van Lyon naar het Chartreuse massief: een mix van geschiedenis, food, locals en natuur. 

Lyon is één van de grootste steden van Frankrijk. Niet alleen de prachtige gebouwen, het lekkere eten en uitgestrekte promenades langs het water maken van deze stad een must-see. Ook de bevolking is ontzettend sympathiek en verwelkomend. Bovendien is Lyon de ideale uitvalsbasis voor een roadtrip. Vanuit de stad zijn de bergen van de Chartreuse en de Vercors namelijk nooit ver weg. De Chartreuse is eerder onbekend en onbemind. Ten onrechte, want de natuur van het massief heeft ontzettend veel te bieden. In dit artikel vind je 5 slow travel-manieren om de regio te verkennen. 

Het water van Lyon

Slow dat is… reizen met het openbaar vervoer

Vakantie begint al wanneer je de deur uitstapt. Vanaf het eerste moment wil je genieten en relaxen. Laat drukke snelwegen daarom links liggen en kies voor de trein. Een treinreis geeft je zeeën van extra tijd om door het raam naar landschappen te kijken, een goed boek te lezen of eindelijk die ene film te bekijken. En bovendien is het nog goed voor het milieu ook. Of je nu vertrekt vanuit Brussel, Parijs of een andere grote hoofdstad: dankzij de vlotte treinverbindingen sta je in no-time in het station van Lyon-Part-Dieu. Het station ligt in het hart van de stad en bij het handige, intuïtieve en punctuele metronetwerk. Met de Lyon City Card reis je bovendien ongelimiteerd door de stad en krijg je met korting toegang tot enkele grote attracties en musea. Eens je klaar bent om de stad achter je te laten, neem je vanuit Lyon-Part-Dieu de trein naar Chambéry. Op amper anderhalf uur sta je dan aan de voet van de Franse Alpen. 

Dit was onze planning:

  • Dag 1:
    • treinrit met Thalys van Brussel naar Lyon-Part-Dieu (voormiddag)
    • Lyon ontdekken (namiddag)
  • Dag 2: Lyon ontdekken
  • Dag 3:
    • Lyon (voormiddag)
    • treinrit van Lyon naar Chambéry
    • huurauto ophalen bij Sixt Chambéry
    • autorit naar Entremont le Vieux
  • Dag 4: Chartreuse ontdekken
  • Dag 5:
    • Chartreuse ontdekken
    • auto afgeven bij Sixt Grenoble
    • treinrit met Thalys van Grenoble naar Brussel (namiddag)

Slow dat is… genieten van lokale keuken

Lyon staat bekend voor haar geweldige gastronomie. Naast de bekende Bouchons Lyonnais vind je er ook veel hippe eetconcepten. Zo is er Food Traboule, een foodhall in het meest historische deel van de stad. Food Traboule verzamelt 12 restaurants, 2 bars en 1 koffiebar op een oppervlakte van 660 m2 en 3 verdiepingen. Door de foodhall wandelen en de sfeer opsnuiven is al een waar festijn op zich, maar het feest is pas compleet als je de lekkere gerechtjes proeft. Ideaal voor food sharing! Hun werking is bovendien bijna zero-waste met oog voor people & planet. Ook restaurant Ravigote hecht belang aan het milieu. Ze toveren heerlijke gerechten op tafel met lokale seizoensproducten. In de Chartreuse worden je smaakpapillen ook geprikkeld. Bij de zuivelcoöperatie Ici-en-Chartreuse proef je heerlijke kaas die zelfs in de prijzen viel. ‘Lokaal’ staat ook hier centraal en de productie gebeurt met respect voor het unieke landschap van de Chartreuse. Nog meer lokale keuken vind je bij La Cure Gourmande en L’Herbe Tendre.

Slow dat is… verbinden met de locals

Geen betere manier om een regio te ontdekken dat te gast zijn bij locals. Het voordeel? Een warm en persoonlijk welkom, leuke babbels aan het ontbijt én geheime tips. Want de locals nemen je graag mee op sleeptouw en vertellen je waarom hun regio juist zo geweldig is. Ze tippen je de mooiste plekjes, de leukste activiteiten en de lekkerste restaurants. In de Chartreuse staan gastvrije bedjes in verschillende accomodaties je op te wachten. Zo kan je slapen in een gîte of een chambre d’hôtes. Een gîte is een vakantiewoning die te huur wordt aangeboden. Meestal verblijft de eigenaar ook in de gîte zelf. Slapen doe je in een gedeelte van het huis (zoals een hele verdieping). Sommige gîtes lijken op berghutten of herbergen. Le Sabot de Vénus in Entremont le Vieux is er zo eentje. Christina en Christophe zijn bergwandelgidsen en hebben recent hun gîte helemaal gerenoveerd. Er zijn 5 kamers, een prachtige uitzicht én een yogazaal waar Christophe je graag een deugddoende yogasessie geeft. In een chambre d’hôtes krijg je meestal één kamer toegewezen. Vaak verblijf je in een oude huizen die een nieuwe bestemming hebben gekregen waardoor de logies veel charme uitstralen. O Caprice du Guiers in Saint Pierre de Chartreuse is het toonvoorbeeld van een charmante chambre d’hôtes met bovendien ook een heerlijke keuken. 

Slow dat is… vertoeven in de natuur

Wist je dat je zelfs in Lyon volledig kan ontsnappen aan de stadsdrukte? In Parc de la Tête d’Or dwaal je uren rond langs groene bomen, grote vijvers en kleurrijke bloemenweides. Maar als je echt helemaal wil ontprikkelen, dan moet je in de Chartreuse zijn. Het gebied heeft een oppervlakte van 69.000 hectare en ligt op de grens van Isère en Savoie. Actieve natuurliefhebbers halen hun hart op aan de bergen, weiden, bossen, kalkrotsen en grotten.

De Chartreuse regio op z’n best

Er is een ruim aanbod aan activiteiten. Zo kan je met wandelgids en pianist Alexandre van l’Oreille du Lynx een wandeling maken die eindigt met een pianoconcert aan de voet van le Mont Granier. Voor de daredevils is er een sessie acrospeleologie in de grotten van Saint-Christophe. Sportliefhebbers kunnen hun energie kwijt in een initiatie biathlon bij Ecole de Porte. Als het wat rustiger mag, boek dan een outdoor yogasessie bij Alice van Yogakosi of ontspan je spieren in de outdoor spa en nordics baths van Oreade-Balneo.

Als kers op de taart mag een bezoekje aan de Charmant Som niet ontbreken. Deze berg is 1867 meter hoog maar de top is heel makkelijk te bereiken. Vanaf de Auberge du Charmant Som wandel je in 40 minuten naar de top. Je stijgt ongeveer 200 meter over goed onderhouden wandelpaden. Bovenaan heb je een prachtige 360° view op de regio.

Slow dat is… luisteren naar verhalen 

Wie langzaam reist, neemt tijd om te luisteren naar de vele verhalen die een regio te vertellen heeft. Van historische legendes tot futuristische toekomstvisies: wie z’n oren opent hoort ze allemaal. Het Monastère de la grande Chartreuse neemt je mee terug in de tijd. Het eeuwenoude klooster aan de voet van de Grand Somme is een oase van rust aan de voet van een berg. Er wonen nog steeds monniken die het grootste deel van hun leven in stilte doorbrengen. De setting is om zelf ook stil van te worden. Wie meer wil weten over het leven van de monniken krijgt een kijkje achter de schermen in het Musée de la Grande Chartreuse

Nog typerend voor de Chartreuse-regio zijn de verhalen van de plaatselijke ambachten. Van pottenbakkers tot houtbewerkers: de regio krioelt van lokaal talent. Het loont de moeite om hen een bezoekje te brengen en bij te leren over hun grootste passie. Zo kan je bij Pierre van Peter Pan Bois terecht voor een workshop houtbewerking. In zijn gezellige atelier toont hij hoe je zelf een houten kom uit een blok hout maakt. Indrukwekkend is een understatement. 

Ook in Lyon valt vanalles te vertellen. Als je meer over de stad wil weten, boek dan een tour met een lokale gids. Hou je van tentoonstellingen? Dan is een bezoekje aan het Musée des Confluences iets voor jou. In het futuristische gebouw op de plek waar de rivieren Rhône en Saône samenkomen, geniet je van permanente en tijdelijke tentoonstellingen. De geheimen van de aarde? In het spoor van de Indianen? Of de verschillende diersoorten? Er is voor elk wat wils. 

Musée des Confluences

Een vakantie naar Frankrijk is eigenlijk altijd een schot in de roos. Het spreekwoord ‘leven als God in Frankrijk’ bestaat niet zomaar. Als je nog meer reisinspiratie zoekt, surf dan naar FrankrijkPuur.nl. Ongetwijfeld de meest complete blog met prachtige artikels en foto’s over alle plekken in Frankrijk. Ze brachten recent ook het boek ‘Wandelen in Frankrijk‘ uit. Een aanrader!

Klik hier voor meer info over Lyon en de Chartreuse

Dorien Draps

Ik ben Dorien. Ziel, pen en stem achter Op Wandel. Zot van de buitenlucht en lover of all things slow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *