Kies de juiste dagrugzak met deuter

Je zal me bijna nooit zonder degelijke dagrugzak op wandel zien. Beter dan een knapzak (for obvious reasons) en voor mij de ideale wandelcompagnon. Of het nu een korte of lange wandeling is: ik neem graag vanalles mee op tocht. Van eten en drinken tot een hoofdlamp, regenkledij, een kleine EHBO-set en een externe batterij. Alles wat mijn wandeltocht makkelijker en aangenamer maakt, gaat mee. Maar hoe kies je nu een goede dagrugzak? Waar moet je opletten? En welke opties zijn er allemaal? De beste tips lees je in dit artikel. 

De ideale wandelrugzak kiezen: 10 tips

Dagrugzakken zijn er in allerlei kleuren, vormen en maten. Kiezen doe je vooral op basis van het type activiteit, de pasvorm en de inhoud. Zie je de door de bomen het bos niet meer? Maak je keuze aan de hand van deze 10 tips. 

  1. Type activiteit 

Dagrugzakken zijn ideaal voor korte wandeltochten maar ook woon-werkverkeer en citytrips. Plan je een meerdaagse wandeltocht met bivak of een backpackreis? Dan kies je beter voor een trekrugzak. De tussenmaat is ideaal voor een weekend of een korte trip met enkele overnachtingen. 

  1. Inhoud

Een dagrugzak heeft gemiddeld een inhoud van 15-30 liter. Ruim voldoende om eten, drinken en een extra trui mee te nemen. De tussenmaat voor bijvoorbeeld een weekendje weg is gemiddeld 30-55 liter groot. Een trekrugzak heeft een inhoud van meer dan 55 liter. 

Zelf kies ik liefst voor een rugzak met een inhoud van ongeveer 25 liter. Dan kan ik zowel eten, drinken, kledij als cameramateriaal meenemen. 

  1. Features

Product designers stoppen heel veel tijd in het luisteren naar de noden van wandelaars. Op basis daarvan worden rugzakken steeds innovatiever. Denk bijvoorbeeld aan extra bevestigingsmogelijkheden om je wandelstokken aan je rugzak te hangen, een verstelbaar borstbandje, of een geïntegreerde regenhoes om je spullen droog te houden. Belangrijk want rugzakken zijn meestal nooit helemaal waterdicht. 

Geïntegreerde regenhoes
  1. Ventilatie

Van al dat bewegen ga je natuurlijk ook zweten. Daarom bestaan er verschillende ventilatiesystemen om de luchtcirculatie aan je rug te optimaliseren. Het ventilatiesysteem zorgt er vaak voor dat de rugzak niet helemaal tegen de rug aanleunt, waardoor het zwaartepunt verder van je lichaam hangt. Daardoor voelt een rugzak met zo’n ventilatiesysteem soms zwaarder aan. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

  1. Drinksysteem

De meeste rugzakken zijn voorzien van een waterslang en ruimte om een camelbak in te bewaren. Anderen hebben dan weer alleen zijzakjes om je waterfles in te stoppen. Meestal zijn beide opties voorzien. 

Voor dagtochten vind ik een camelbak geweldig, maar voor trektochten gebruik ik liefst waterflessen. Dat komt omdat een camelbak fragiel is en best wat plaats inneemt. Ik wil liever niet het risico lopen dat water in mijn trekrugzak lekt en ik heb alle plaats nodig voor onder andere mijn tent, slaapzak, kookset… Maar ook dit is kwestie van eigen voorkeur. Iets met les goûts et les couleurs.

  1. Opbergmogelijkheden

Compartimenten, zijvakken, heuptasjes, zakjes op schouderbanden, opening langs boven of opzij… Het allerbelangrijkste is dat je items makkelijk kan terugvinden en voldoende overzicht hebt op de inhoud.

  1. Heupband

Wanneer je kiest voor een rugzak zonder heupband, dan draag je het gewicht enkel op je schouders. Dat maakt het ook zwaarder voor je rug. Een rugzak met heupband verdeelt het gewicht waardoor lange wandelingen veel aangenamer worden. Ik kies liefst voor een rugzak met gepolsterde heupgordel. 

Heupgordels bij Futura 24 SL

Extra tip: wanneer je een meerdaagse trektocht maakt, gaat de heupgordel soms schuren. Plak dan sporttape op de pijnlijke plek om de wrijving te verzachten. 

  1. Pasvorm

Er zijn verschillende rugzakken voor verschillende ruglengtes. Ga dus na hoe lang je rug is voor je een rugzak kiest. De meeste zakken hebben een verstelbaar frame, waardoor je de lengte volledig zelf kan afstellen. Omdat de anatomie van de vrouw ook anders is, bestaan er damesmodellen. Deze vind je ook bij deuter onder het label ‘SL’. 

  1. Gewicht

De vuistregel gaat als volgt: het gewicht op je rug mag niet meer dan +- 20% van je eigen lichaamsgewicht wegen. Kies daarom ook voor een zo licht mogelijke rugzak, want het gewicht van de rugzak zelf is natuurlijk ook iets wat je moet meedragen. 

  1. Pas verschillende modellen in de winkel 

Je leest het: een rugzak kiezen is geen rocket science maar wél heel persoonlijk. Ga daarom altijd naar de outdoorwinkel om verschillende rugzakken uit te testen. Alleen zo kan je een goede keuze maken. 

Twee favoriete rugzakmodellen: deuter Futura en deuter Speed Lite

deuter Speed Lite: ultralichte rugzak

Let’s get minimal! Met deze collectie lichtgewicht rugzakken bewijst deuter dat less ook more is. Ergonomie en draagcomfort staan voorop en worden mogelijk door de slimme, technische details. Het model van 28L weegt slechts 840 gram.

  • lichtste serie wandelrugzakken van deuter
  • brede schouderbanden met ventilatie
  • elastische zijvakken
  • soepele heupgordels
  • elastische borstriem 
  • geschikt voor drinksystemen 
  • garen gemaakt van 100% gerecycleerd & gecertifieerd industrieel afval 
  • dankzij het zakje op de schouderband heb je altijd je belangrijkste gadgets bij de hand (bijvoorbeeld mobiele telefoon of GPS)
  • PFC vrij
  • Lite rugsysteem voor optimale ventilatie 
Speed Lite 30

Getest: Speed Lite 30 in kleur graphite-shale

We zijn helemaal fan van het rustige kleurenpalet en de flexibele materialen. Het voordeel aan dit 30L-model is de kopzak met rits. Op vlak van design is het eigenlijk een mini-trekrugzak, maar dan veel lichter en flexibeler. De rugzak versmelt als het ware met je rug wat het heel aangenaam maakt om te dragen. Nog een pluspunt: het elastische voorvak. Ideaal om je wandelkaart op te bergen. Alleen de heupgordels mochten voor ons iets steviger zijn. Klik hier voor meer info over de rugzak.

Getest: Speed Lite 17 in kleur paprika-saffron

Deze rugzak heeft een eerder kleine inhoud en is daarom ook niet voorzien van handige heupgordels, schouderzakken of  voorvakken. De inhoud van deze rugzak is voor ons net te klein en meer geschikt voor klimmers. Maar deze Speed Lite 17 is bijvoorbeeld wel ideaal wanneer de allerkleinsten mee op wandel gaan en een eigen rugzakje willen dragen. Klik hier voor meer info

Speed Lite 17

deuter Futura: stevig comfort 

Deze collectie is een klassieker. Geboren in 1998 en sindsdien één van de topcollecties van deuter. Robuuster en zwaarder dan de Speed Lite maar minstens even comfortabel. Pluspunt: deze rugzakken zijn uitgerust met het Aircomfort-ventilatiesysteem. 

Getest: Futura 24 SL in kleur paprika-saffron

Zonder twijfel mijn favoriete dagrugzak! De kopzak, de heupgordels, de pasvorm, de inhoud… Op het eerste zicht lijkt de rugzak aan de kleine kant, maar je kan er gek genoeg vanalles in kwijt. Zelfs met een camelbak van 2l had ik nog voldoende plaats voor al mijn spullen. Dit model heeft ook een SL-versie die is afgestemd op de vrouwelijke ergonomie. Ik maakte er meerdere dagtochten mee in Jordanië en de Balkan. De Futura 24 SL stelde geen enkele keer teleur. Klik hier voor meer info.

Op wandel in Jordanië met de Futura 24 SL
Op wandel in Jordanië met de Futura 24 SL

Getest: Futura 23 L in kleur ivy-khaki

Omwille van het stevige frame en de korte heupgordels voelt deze rugzak meer aan als een handige zak voor woon-werkverkeer. De voorziene ruimte voor de camelbak gebruiken wij als compartiment om de laptop in op te bergen. Er zijn ook verschillende handige compartimenten om spullen zoals je sleutels, portefeuille en telefoon overzichtelijk op te bergen. Zo zijn we heel tevreden van de rugzak. Klik hier voor meer info.

Op wandel met de Futura 23l in Jordanië

Wat is jouw favoriete dagrugzak? Laat het weten in de comments! 

Dorien Draps

Ik ben Dorien. Ziel, pen en stem achter Op Wandel. Zot van de buitenlucht en lover of all things slow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *