A Lowa Lovestory

‘Welke wandelschoenen draag jij?’ Het is een vraag die ik heel vaak krijg. Niet onbegrijpelijk want een goede schoen zorgt voor comfort, stabiliteit, steun, demping en grip. Onmisbaar voor je wandelavonturen! Al twee jaar vlieg ik samen met Lowa over de paden: a true Lowa Lovestory. Maar hoe kies je nu zo’n wandelschoen? Welke soorten bestaan er? En waar moet je allemaal op letten? In dit artikel vind je het antwoord.


Navigeer door deze blogpost:


Soorten wandelschoenen

Er bestaan verschillende soorten wandelschoenen. Voor technische wandelingen in bergachtig gebied draag je bijvoorbeeld niet altijd dezelfde schoenen als voor korte wandelingen op vlak terrein. Om het gemakkelijk te maken, werden de verschillende modellen onderverdeeld in 5 hoofdcategorieën.

Categorie A: sportieve wandelschoen

  • flexibel, lichtgewicht, sportief maar toch technische uitvoering
  • lage schoen (multifunctioneel, vrijheid rond enkels)
  • goed voor vlak terrein
  • geschikt voor: citytrip, korte wandelingen met de hond,… met een lichte dagrugzak
  • minder geschikt voor lange afstandswandelingen met zware rugzak en oneffen terrein

Een voorbeeld is de Lowa Innox Pro GTX Lo.

Categorie A/B: lichte trekkingschoen

  • steviger dan de schoenen uit categorie A
  • extra grip met stevige zool
  • verhoogde schacht dus extra steun voor de enkels
  • veelzijdig: van boswandelingen tot heuvelachtig gebied
  • ook geschikt voor lange afstandswandelingen op effen terrein met een gemiddelde rugzak

Een voorbeeld is de Renegade Mid GTX.

Categorie B: bergschoen

  • extra steun aan de enkels
  • stijvere schoen (meer bescherming/steun/grip)
  • vangt schokken van zware rugzak op
  • geschikt voor stevige, meerdaagse wandelingen met hoogteverschillen (bergen) en moeilijkere terreinen

Een voorbeeld is de Lowa Mauria GTX.

We zijn wat de categorieën betreft niet de beste leerling van de klas: we gebruiken onze Lowa Renegades (A/B)  ook voor pittige meerdaagse tochten met zware rugzak. Tot nu toe gaat dat perfect.

Categorie C: zware bergschoen

  • nog robuuster dan categorie B
  • voor zware, technische bergtochten met zware rugzak

Een voorbeeld is de Lowa Cevedale Evo GTX.

En dan heb je ook nog CATEGORIE D. Schoenen binnen deze categorie zijn voornamelijk geschikt voor extreme tochten en kunnen worden gebruikt met stijgijzers.

Lowa Renegade van Pieter

Een wandelschoen kiezen

Het beste advies dat ik je kan geven: ga naar de buitensportwinkel, vraag advies op maat en pas je wandelschoenen altijd voor je ze koopt. Het is niet omdat een wandelschoen voor mij perfect is, dat dat voor jou ook het geval is.

Er zijn natuurlijk wel een paar basisfactoren om rekening mee te houden.

  • Wat voor type wandeling ga je maken?
  • Wat is het terrein/de ondergrond? Begaanbaar of bergachtig?
  • Ga je naar de bergen of naar het bos?
  • Wandelen je in warme of in koude temperaturen?
  • Draag je steunzolen?
  • Hoe zwaar is je rugzak?
  • Leer of synthetisch?
  • Hoe zwaar mag je schoen zijn?
  • Wat is het budget?
  • Heb je last van zweetvoeten? Dan is een schoen met ademend vermogen iets voor jou. Kijk zeker ook naar wandelsokken: een goede sok helpt met vochtafvoer en verkleint de kans op blaren.

Op de website van A.S. Adventure vind je een uitgebreid stappenplan met FAQ’s om schoenen te kiezen.

Over waterdichtheid en GORE-TEX

GORE-TEX (GTX) is een membraan dat gebruikt wordt om schoenen waterdicht te maken. Dankzij de constructie van dit membraan kan water niet naar binnen, maar kan transpiratievocht wel naar buiten. Laat je keuze afhangen van waar en wanneer je meestal gaat wandelen. Ga je in een warm, droog gebied wandelen of ben jij een echte mooi weer loper? Kies dan voor een wandelschoen zonder GTX. Over het algemeen is het gewicht van deze modellen lager en bieden ze een betere ventilatie, waardoor je minder kans op blaren hebt.

Schoenen vol zelfvertrouwen

Na een stevig stukje klimmen, staan we boven op een berg in IJsland. Voor ons ligt een steile afdaling. Op los grind. Dalen is niet mijn ding, dus doe ik het een beetje in mijn broek. Ik spreek één van de gidsen aan: ‘Is er een techniek om zonder kleerscheuren beneden aan te komen?’. De gids lacht. ‘Just trust your shoes and go with the flow!’ En weg is hij. Hij danst bijna naar beneden. Een snelle blik op mijn schoenen stelt me gerust. Ik heb inderdaad stevige schoenen. Die massieve zool zal wel voor iets dienen? Ik volg het advies. De flow en mijn schoenen krijgen mijn blind vertrouwen. De afdaling gaat verrassend vlot maar dansen doe ik niet. Nog niet.

Daar op dat moment drong het pas echt tot me door hoe belangrijk een goede wandelschoen is. Naast alle praktische aspecten geeft het ook een extra dosis zelfvertrouwen. En dat zelfvertrouwen heb ik ook gevonden in de Lowa Renegade GTX Mid.

Met de Renegades in IJsland

Renegade GTX Mid

Een klassieker! Niet te zwaar en toch stevig genoeg, met extra ondersteuning voor de enkel. Pieter en ik maken er zowel wandelingen in België als in de bergen mee. Net dat vinden we zo leuk aan die leren schoen: de flexibiliteit om verschillende terreinen te ontdekken. Ik heb snel last van zweetvoeten maar dankzij de ademende en waterdichte GORE-TEX voering blijft het allemaal in balans. De schoenen gaan nu al twee jaar mee. Nog steeds 0 blaren en 0 zere voeten op de teller. Amen.

Volgens A.S. Adventure is de Renegade waarschijnlijk de meest verkochte (berg)wandelschoen in Europa. Lowa omschrijft de schoen zelf als volgt: ‘Een multi­talent, al bijna 25 jaar kwaliteit op het hoogste niveau. Met een tijdloze look en het beste wandel- en draagcomfort. De hoog­waardige schacht- en zool­con­structie zorgt voor een comfortabel draag­gevoel en opent daarmee talloze toepas­sings­mo­ge­lijkheden.’ Heel wat Opwandelaars lieten me intussen weten dat de Renegade ook hun favoriete schoen is. Dat bevestigt de claim die Lowa hier maakt.  

De technische kwaliteiten zitten bij de Renegades dus helemaal goed. Wil je oog ook wat? Geen zorgen, ook op dat vlak scoren de Renegades hoog. Ze ogen stoer en robuust en komen in verschillende leuke kleuren. Ik heb twee paar: groen en zwart. Het is fijn om af te wisselen en de schoenen zo te verluchten. En een andere kleur schoenen geeft je wandeloutfit meteen ook iets anders, hé. Misschien schaf ik zelfs een derde paar aan, want de nieuwe kleur mahonie ziet er prachtig uit! De Renegade Mid heeft trouwens een zusje: de Renegade Lo. Ideaal voor wie helemaal verliefd is op de stoere look van de Renegades maar toch liever een lage schoen wil.

Innox Pro GTX Lo Ws

Voor mijn dagelijkse wandelrondjes spring ik niet altijd in de Renegades. Omdat ik in de stad woon, is het fijn om ook een lichter model in de kast te hebben. De Innox Pro GTX Lo is zo’n licht en sportief model. De schoen is een pak dunner en flexibeler dan de Renegade. Het is dus even aanpassen als je een schoen uit categorie A/B of B gewend bent. Toch geeft de schoen voldoende demping en comfort. Met Gore-Tex blijft de vochtbalans in mijn schoen ook op peil. Natuurlijk niet even water- en winddicht als een leren schoen met hoge schacht, maar zeker voldoende om lichte regenbuien te doorstaan.

Over Lowa

In 2023 blaast LOWA 100 kaarsjes uit. LOWA is al tientallen jaren één van de brancheleiders. Je kan er dus vanop aan dat er heel wat expertise in je schoen zit.

Bij de productie van hun schoenen staan drie vereisten centraal:

  1. hoogste kwaliteit
  2. perfecte pasvorm
  3. innovatie op alle gebieden

Net zoals veel outdoormerken is LOWA begaan met mens en planeet. Binnen het bedrijf staat corporate social responsibility dan ook hoog op de agenda. Vandaag manifesteert zich dat op de volgende manieren.

Made In Europe

Door de productie van de schoenen binnen Europa te houden, zet LOWA in op de best mogelijke product­kwa­liteit, eerlijke lonen en sociale verze­ke­ringen voor mede­werkers. Een bijkomend voordeel zijn de door­lopende kwali­teits­controles op iedere afzon­derlijke stap van de productie. Meer over de productielijn lees je hier.

Strenge materiaalkeuze

De producten waarmee wordt gewerkt, voldoen aan strenge eisen en zijn vrij van schadelijke stoffen. Er wordt ook speciale aandacht besteed aan het leer en de leerlooierijen. LOWA heeft voor alle producten een ‘Restricted Substances’-lijst opgesteld, die is onder andere gebaseerd op inter­na­tionale criteria.

LOWA zet ook in op producten die zo goed als geen dierlijke materialen bevatten. Zo zijn alle schoenen uit de All Terrain Sport-collectie en enkele andere modellen vegan. Zelfs de gebruikte lijm bevat geen dierlijke producten. Of de producten 100% vegan zijn? Die belofte kan LOWA nog niet maken. Hoog­waardige outdoorschoenen bestaan uit zeer veel afzon­derlijke onderdelen. Op dit moment is het vrijwel onmo­gelijk om die allemaal te controleren op basis van de veganistische criteria. Meer over de materiaalkeuze en het gebruik van dierlijke producten lees je hier.

Repair service

Een stevige wandelschoen is een grote investering. Maar als je je schoenen goed onderhoudt, gaan ze jaren mee. En dat onderhouden is helemaal niet zo moeilijk. In het bijgeleverde infoboekje staan alle details en vaak ook een stappenplan.

Hebben je schoenen toch reparatie nodig? Neem dan even een kijkje op de website van Lowa. Veel onderdelen van de schoen zijn namelijk te repareren. LOWA heeft een grondige reden om deze dienst aan te bieden: “In de huidige wegwerp­maat­schappij worden veel dingen heel snel weggegooid en vervangen door iets nieuws. Wie zijn schoenen laat repareren, bespaart grond­stoffen, beschermt het milieu en doet ook nog eens iets voor zijn eigen porte­monnee. De leeftijd van de schoenen is van onder­ge­schikt belang; als de schoenen goed zijn onder­houden, is een reparatie ook voor oudere modellen de moeite waard.”

Problemen met je zool, losse haakjes, doorgescheurde naad… Bekijk eerst de mogelijkheden online en ga vervolgens langs bij de winkel waar je je schoenen kocht; indien mogelijk helpen zij je om de reparatie in orde te brengen. Hoe zeker je aankoopbewijs bij. 

Tell me about…

Your lovestory! Is Lowa ook jouw favoriete wandelcompagnon? Of werd je toch verliefd op een andere schoen? Vertel het met in de reacties. 

Dorien Draps

Ik ben Dorien. Ziel, pen en stem achter Op Wandel. Zot van de buitenlucht en lover of all things slow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *